μαθαίνω διατροφή για παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ! Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά !

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ! Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά !

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας.

Τα τελευταία στατιστικά δείχνουν ότι το 21% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι παχύσαρκα  ή υπέρβαρα, ποσοστό που αυξάνεται στο 38,5% στις ηλικίες 6-10 ετών και στο 41% στις ηλικίες 10-12 ετών.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται ακόμα με παθήσεις όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι κακοήθειες σε παιδική ηλικία .

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η παιδική παχυσαρκία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το άτομο και στην ενήλικη ζωή του.

Για αυτό η πρόληψη και η ενημέρωση των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών θεωρούνται πολύ μεγάλης σημασίας.

Στην Ελλάδα ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Μαθαίνω Διατροφή» έχει σαν στόχο την ανατροπή αυτής της κατάστασης, παρέχοντας διατροφική γνώση, δεξιότητες και υποστήριξη, ώστε να γίνουν οι υγιεινές επιλογές εύκολες !

Μέσα από τα προγράμματα του , τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες, παιδιά και επαγγελματίες, το Μαθαίνω Διατροφή στοχεύει στην επαναφορά του ισορροπημένου τρόπου διατροφής και την προστασία της υγείας όλων !

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους και σας μεταφέρουμε πληροφορίες σχετικές με την διατροφή των παιδιών μας που όλες πρέπει να γνωρίζουμε καθώς και χρήσιμα τιπς για καθημερινή ρουτίνα του φαγητού τους!

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και πως αποτυπώνεται αυτό στην κοινωνία ?

Μαθαίνω Διατροφή : Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και πολύπλοκο. Έχει διαστάσεις τις οποίες πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται. Η παιδική παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κακής διατροφής. Σίγουρα η έλλειψη ορίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου π.χ. όταν οι γονείς επιτρέπουν στο παιδί να τρώει μπροστά σε οθόνη ή να παίρνει μόνο του σνακ όποια ώρα θέλει από τα ντουλάπια του σπιτιού. Ωστόσο, η παιδική παχυσαρκία πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας. Πολλές φορές, η ίδια η αγωνία μας «να μην γίνει το παιδί μας παχύσαρκο» φέρνει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Το παιδί και ο τρόπος που τρώει στοχοποιούνται και αυτό οδηγεί στην συναισθηματική κατανάλωση τροφής, ενώ το παιδί αφήνεται εκτεθειμένο στο bullying, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα Little Spoons και σε ποιους απευθύνεται ?

Μαθαίνω Διατροφή : Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς και προσφέρει εργαστήρια διατροφής για τα παιδιά και ευκαιρίες επιμόρφωσης για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι να υποστηρίξει τα παιδιά στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης σχέσης με την τροφή και να δώσει πρακτικά εργαλεία διατροφικής διαπαιδαγώγησης (food parenting) στους ενήλικες που τα φροντίζουν. Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 850 φορείς σε όλη την Ελλάδα και στα εργαστήρια μας έχουν συμμετέχει περισσότερα από 15.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή ενός παιδιού που είναι αρνητικό προς αυτά ?

Μαθαίνω Διατροφή : Η επιλεκτικότητα ή επιλεκτική σίτιση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σήμερα ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που αρνούνται να φάνε ή ακόμη και να δοκιμάσουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες και κυρίως φρούτα και λαχανικά. Αιτίες είναι τόσο η συνεχής και εκτεταμένη παρουσία επεξεργασμένης τροφής όσο και η λανθασμένη διατροφική διαπαιδαγώγηση (food parenting). Το παιδί που αρνείται να φάει φρούτα και λαχανικά χρειάζεται υποστήριξη και όρια. Το ζήτημα είναι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Η σταθερή παρουσία φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση τους από τους ενήλικες γύρω του και παράλληλα, η αποφυγή κάθε μορφής πίεσης και νουθεσίας προς το παιδί ώστε να τα φάει, είναι τα μυστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Υπάρχουν μαμάδες που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (για παράδειγμα γλυκά). Αυτό είναι μια πρακτική που εσείς συστήνετε ?

Μαθαίνω Διατροφή : Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μια καλή πρακτική. Οι απαγορεύσεις γύρω από το φαγητό είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οδηγούν σε εμμονές, συναισθηματικό φαγητό, υπερφαγίες και διαταραχές πρόσληψης τροφής. Αντιθέτως, η σταθερή πρόσβαση στις «απαγορευμένες» τροφές, με ρεαλιστικά όρια και η αποφυγή της «γκρίνιας» με την οποία οι γονείς συχνά περιβάλουν την κατανάλωση τους, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, όχι μόνο να μάθουν να τα διαχειρίζονται ισορροπημένα αλλά τα προστατεύει επίσης από τις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία.

Ποια είναι τα στάδια αντιμετώπισης που πρέπει να ακολουθήσει ένας γονιός όταν αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του έχει πρόβλημα με το το βάρος του ?

Μαθαίνω Διατροφή : Το πρώτο βήμα είναι η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης με ψυχραιμία. Το δεύτερο είναι η προστασία του παιδιού σε επίπεδο αυτό-εικόνας και αυτοπεποίθησής. Δεν κερδίζουμε κάτι με το να πούμε σε ένα παιδί ότι είναι παχύ και πρέπει να τρώει λιγότερο ή πιο υγιεινά. Αντίθετα, του κάνουμε κακό. Το μεγαλόσωμο παιδί, χρειάζεται αποδοχή και όχι στοχοποίηση και ευθύνες που δεν του αναλογούν. Μέχρι τα 14, αν όχι τα 16 έτη, η διαχείριση της διατροφής του είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη και να οργανώσουμε καλύτερα τη διατροφή του, να θέσουμε όρια και παράλληλα να διευκολύνουμε την αυτορρύθμιση (να μπορεί να φάει για όσο πεινάει), να δώσουμε ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και το ενδυναμώσουμε ψυχικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βάλουμε σε δίαιτα ή διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους, καθώς αυτό προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στο μεταβολισμό όσο και στην ψυχολογία του παιδιού.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στη ζωή των παιδιών μας, αλλά και στη δική μας φυσικά !

Η ομάδα του Lollipops and Rainbows σας εύχεται Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με πολλά , νόστιμα και ισορροπημένα γεύματα !

Tip of the day : Μοιραζόμαστε μαζί σας την αγαπημένη μας συνταγή για Pancakes Μπανάνας με φρούτα από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου! Πανεύκολη και γρήγορη για να τα την ετοιμάσετε και να την απολαύσετε με τα παιδιά σας ! Καλές Δημιουργίες !

https://alevri.com/recipes/pancakes-mpananas-me-froyta

Τα λέμε σύντομα,

Δέσποινα